home |

Uw ad blocker houdt onze advertenties tegen

Ons systeem ziet dat u gebruik maakt van een ad blocker, waardoor onze advertenties worden geblokkeerd. Schakelt u uw ad blocker alstublieft uit voor Gedachten-gedichten.nl

Aan het exploiteren van deze website zijn doorlopend kosten verbonden. Terwijl het gebruik van Gedachten-gedichten.nl voor u geheel gratis is, en ook blijft. Deze kosten kunnen niet meer worden gedekt als gebruikers advertenties (massaal) weren (tevens de enige bron van inkomsten). Hierdoor zullen Gedachten-gedichten.nl en andere websites op termijn mogelijk gaan verdwijnen.

Om die reden willen wij u vragen voor Gedachten-Gedichten.nl een uitzondering te maken en uw ad blocker (voor onze website) uit te schakelen. Hartelijk dank alvast!

Klik hier om te zien hoe u dit doet (als u nog niet weet hoe u dit eenvoudig kunt instellen)

Klik na het uitschakelen van uw ad blocker op verversen, deze melding verdwijnt dan.

Gebroken rijm

Gebroken rijm kent twee soorten. Van gebroken rijm is sprake als de tweede en de vierde regel rijmen, maar de eerste en de derde regel van de strofe juist niet (is dit laatste wel het geval dan gaat het immers om gekruist rijm). Bij de andere soort gebroken rijm rijmen juist de eerste en de derde regel, terwijl de tweede en de vierde regel dat niet doen (is dit laatste wel het geval dan gaat het uiteraard weer om gekruist rijm). Gebroken rijm kan dan ook heel goed gepoogde gekruist rijm zijn van de dichter.

Deze rijmsoort is niet al te moeilijk om toe te passen voor de dichter. Anders dan bij gepaard rijm, gekruist rijm en omarmend rijm hoeven binnen een vierregelige strofe maar twee regels op elkaar te rijmen, wat zoals hierboven al aangegeven meestal de tweede en de vierde zijn. Het zal u dan ook niet verbazen dat gebroken rijm tot de meest toegepaste rijmschema's behoort.

Rijmschema van gebroken rijm: a b c b - d e f e (maar soms ook: a b a c - d e d f)

Gebroken rijm kan voorkomen in strofen bestaande uit minimaal vier regels. Hieronder verduidelijken we dit rijmschema aan de hand van een aantal gedichten.Je ogen zo helder
en zacht als satijn
Je glimlach zo mooi
je lippen zo fijn

Je lichaam als aarde
fijntjes als zand
Met lieve gebaren
streel je mijn hand

Je ogen zo eerlijk
oprecht en vertrouwd
Vertellen me zachtjes
dat je echt van mij houdt

*****

Toegepast in een achtregelige strofe:

Ik liep eens langs een weggetje
en zag drie bloempjes staan
Het eerste was een boterbloem
die stond me niet zo aan
Het tweede was een paardebloem
ook die beviel mij niet
Het derde moest het wezen
't was een Vergeet Mij Niet

*****

Toegepast in een twaalfregelige strofe:

Ik lig in bed
te denken aan dit gedicht
en telkens weer
zie ik jouw gezicht
als een droombeeld
telkens weer
zet het je beeltenis
voor me neer
telkens weer
zegt het me wie
wie de persoon is
die ik graag zie

- ingezonden door Steven Vermeulen -

*****

Terug naar de rijmschema's pagina