home | privacy- en cookieverklaring | disclaimer | sitemap |Een eigen gedicht aan ons voorleggen?Mail ons uw eigen gedicht(en) en mogelijk komt u de eer toe, uw gedicht(en) te tonen aan heel veel medelanders.
Voeg ons toe aan uw Facebook pagina

Voeg Gedachten-gedichten.nl toe aan uw facebook pagina door op de 'Vind ik leuk' button te klikken. We danken u hartelijk voor uw aanbeveling!

Nederlandse kinderpoezie in 1000 en enige gedichten (auteur: Gerrit Komrij)

Beschrijving van dit boek
'PoŽzie is kinderspel', schreef Lucebert. De beroemde regel kan als motto gelden voor De Nederlandse kinderpoŽzie in 1000 en enige gedichten, de bloemlezing waarin Gerrit Komrij kinderpoŽzie uit vijf eeuwen literatuurgeschiedenis samenbrengt. Van de allereerste middeleeuwse rijmpjes tot de kindergedichten uit de kersverse eenentwintigste eeuw.

Zoals te verwachten valt van een consciŽntieus bloemlezer als Gerrit Komrij Ė die met zijn allereerste bloemlezing uit de Nederlandse poŽzie, in 1979, een bom in de vaderlandse letteren deed ontploffen Ė zit deze anthologie boordevol verrassingen. De 1000 en enige kindergedichten zijn niet alleen afkomstig uit de ivoren toren of van de lessenaar van de schoolmeester, maar vooral ook van de straat en uit het dagelijks gebruik. Naast de gecanoniseerde poŽzie van HiŽronymus van Alphen, Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink bevat de bundel onbekende bakerversjes, abecedaria, aftelrijmpjes en nonsensgedichten.

Voor de oude poŽzie toont Komrij zich een archeoloog en schatgraver: in de nieuwste tijd, waarin de kinderpoŽzie explosief is losgekomen, wijst hij kundig en eigenzinnig de weg in het literaire woud. Vergelijkbaar met The Oxford Book of Children's Verse van Iona en Peter Opie Ė dat al jaren herdruk op herdruk beleeft Ė verschijnt dan nu eindelijk Komrijs standaardwerk voor volwassenen van alle leeftijden, hoe jong ze ook zijn.
1039 pagina's | Uitgeverij Prometheus | oktober 2007

Bestel dit boek | Meer informatie over dit boek