home |

Uw ad blocker houdt onze advertenties tegen

Ons systeem ziet dat u gebruik maakt van een ad blocker, waardoor onze advertenties worden geblokkeerd. Schakelt u uw ad blocker alstublieft uit voor Gedachten-gedichten.nl

Aan het exploiteren van deze website zijn doorlopend kosten verbonden. Terwijl het gebruik van Gedachten-gedichten.nl voor u geheel gratis is, en ook blijft. Deze kosten kunnen niet meer worden gedekt als gebruikers advertenties (massaal) weren (tevens de enige bron van inkomsten). Hierdoor zullen Gedachten-gedichten.nl en andere websites op termijn mogelijk gaan verdwijnen.

Om die reden willen wij u vragen voor Gedachten-Gedichten.nl een uitzondering te maken en uw ad blocker (voor onze website) uit te schakelen. Hartelijk dank alvast!

Klik hier om te zien hoe u dit doet (als u nog niet weet hoe u dit eenvoudig kunt instellen)

Klik na het uitschakelen van uw ad blocker op verversen, deze melding verdwijnt dan.

Anticlimax - uitleg, betekenis en voorbeelden

Hieronder vindt u uitleg en voorbeelden van anticlimaxen (stijlfiguur), de betekenis en het gebruik daarvan.

Een anticlimax is het tegenovergestelde van een climax. Bij climaxen wordt (al dan niet in een opsomming of aaneengesloten reeks) opgebouwd tot een hoogtepunt, terwijl bij een anticlimax juist het hoogtepunt aan het einde (van de opsomming of de reeks) uitblijft. De anticlimax kan bij de lezer of kijker (als het zich bijvoorbeeld in een film voordoet) voor een teleurstelling zorgen of voor een zekere verrassing (hetgeen zich triviaal zou voordoen, doet zich nu juist niet of omgekeerd voor).

Voorbeelden anticlimaxen:

Vb1. Een opsomming, als volgt: beginner, gevorderde, expert, grootmeester, belangstellende...

De mate van expertise is van links naar rechts gelezen opbouwend, dus zou men na grootmeester een nog grotere expertise verwachten. Een belangstellende geeft echter een zeer lage expertise aan en is in dit voorbeeld dus de anticlimax.

Vb2. Het gaat hem financieel al jaren zeer voor de wind, hij heeft een goed lopend bedrijf, een heel wagenpark, en een jacht in de middellandse zee. Uit de jaaropgaven van zijn banken, blijkt dat al zijn rekeningen een negatief saldo kennen.

Na de eerste zin verwacht men een vervolg van de opsomming, maar zéker geen afzwakking. Uit de tweede zin blijkt echter dat negatieve saldo's bestaan, daar waar de lezer juist zou vermoeden dat de betreffende persoon een goed gevulde bankrekening heeft, maar in ieder geval geen negatieve saldo's. Een dergelijk iemand die zich dit kan verschaffen zal toch ook zeker voldoende liquiditeit hebben. De eigenlijk te verwachten climax zou bijvoorbeeld zijn, dat blijkt dat de persoon bijvoorbeeld ook nog over tientallen landhuizen beschikt.


Bekijk alle soorten stijlfiguren


Niet gevonden wat u zocht? Zoek gericht met Google binnen deze site: